Wat is Python en hoe werkt het

Python is een programmeertaal die in de jaren 90 is ontworpen door de Nederlander Guido van Rossum.

Technisch gesproken is Python een high-level, geïnterpreteerde, object-georiënteerde, interactieve programmeertaal. Dit betekent het volgende: High-level: Hierdoor is Python zo goed als op elke computer en besturingssysteem te gebruiken. Ook staat dit voor de gemakkelijke leesbaarheid en de bijna menselijke vorm van code. Geïnterpreteerd: Dit betekent dat een Python script direct gebruikt kan worden, zonder dat het eerst in een andere taal omgezet hoeft te worden. Bij andere programmeertalen is dit soms wel het geval. Het voordeel hiervan voor Python is dat elk stuk geschreven code snel te testen is, waardoor aanpassingen en toevoegingen binnen de code eenvoudig te valideren zijn. Object-georiënteerd: Het is mogelijk om objecten aan te maken en deze eigenschappen te geven. De eigenschappen kunnen bestaan uit data maar ook uit functies. Hierdoor kan makkelijk nieuwe data toegevoegd worden zonder dat er specifieke code voor hoeft worden geschreven. Dit maakt het geheel weer compacter en begrijpelijker. Interactief: Vanuit de command prompt kun je direct met de zogeheten Python ‘interpreter’ communiceren en de volledige functionaliteit gebruiken, zonder dat je een script hoeft te schrijven.

Python kan op diverse manieren gebruikt worden.

 • Python is geschikt voor het web met Python frameworks zoals Django en Web2py.
 • Python wordt veel gebruikt in software op Linux besturingssystemen.
  Let op: Python heeft meerdere GUI bibliotheken om software te schrijven.
 • Python is ook bekend als programmeertaal voor wiskundige en wetenschappelijke programma's.

Python wordt gebruikt door onder andere:

 • Wikipedia
 • Google (waar Guido van Rossem heeft gewerkt)
 • Dropbox
 • Google
 • Facebook
 • Instagram
 • Spotify
 • Quora
 • Netflix
 • Yahoo!
 • NASA

Hieronder in dit filmpje is Guido aan het woord bij de Polderpioniers van Tweakers.net.