API

Wat is een web API?

API staat voor Application Programming Interface. Een web API fungeert als de voelsprieten van een webapplicatie. Een API maakt het mogelijk om andere systemen en software een ‘ingang’ tot het systeem te bieden. Met deze ingang kunnen verschillende systemen met elkaar communiceren en gegevens uitwisselen.

Hoe werkt een API koppeling?

Als twee systemen met elkaar moeten communiceren, gebruikt het systeem een API om het andere systeem aan te spreken. Via de API worden dan de benodigde gegevens uitgewisseld. Een API is volledig flexibel te ontwikkelen. Dat betekent dat er praktisch geen limieten zitten aan hoe open je de deur wilt zetten. Een voorbeeld van een API is bijvoorbeeld de mogelijkheid om in je facturatie systeem een factuur in te schieten vanuit je eigen geschreven applicaties.

REST API ontwikkelen

Tegenwoordig worden API's gebouwd met REST in plaats van SOAP. Terwijl SOAP API's werken met XML werkt een REST API vaak met JSON (Javascript Object Notation). Tevens wordt er vaak gebruik gemaakt van JWT (Javascript Web Token) om je als gebruiker te authoriseren met de API service en data in of uit te laden.